Tillbaka

Fokus på utseende när företagarkvinnor beskrivs i media

15 mars 2012
Kvinnor som driver företag beskrivs ofta med fokus på utseende istället för verksamhet. Samtidigt har antalet artiklar om företagarkvinnor ökat under de senaste tio åren. Det visar en ny studie från Tillväxtverket om hur företagarkvinnor gestaltas i media. Studien har gjorts av Åsa Kroon Lundell, professor vid Örebro universitet, skriver Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

Enligt studien beskriver de undersökta medierna företagarkvinnor främst på två sätt, rapporterar Tillväxtverket vidare. Den ena typen av företagare är superhjältinnan, som tar för sig på en global marknad. Den andra typen är lagomföretagaren, som med realistiska ambitioner driver det lilla eller medelstora företaget.

- Företagarkvinnor behöver ständigt diskutera sin könstillhörighet i relation till företagandet, vilket påminner om att de inte utgör den ”normala” företagaren trots att 266 000 kvinnor driver företag i Sverige. Men det är positivt att antalet artiklar om företagarkvinnor har ökat under de senaste tio åren – en signal om en förändring till det bättre, säger Gunilla Thorstensson, programansvarig för Tillväxtverkets satsning Främja kvinnors företagande.

Tidningar och tidskrifter som Åsa Kron Lundell har undersökt är Dagens Industri, Entreprenör, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Veckans affärer. Studien koncentreras kring hur medierna visuellt och textmässigt gestaltar kvinnor som driver företag utifrån ett antal sökord.

Läs mer på Tillväxtverkets hemsida  här. • 14 augusti 2014

  RUT ökar i hela landet

  Nu visar siffror från Skatteverket att rutavdraget ökat och används över hela landet. Statistiken visar att närmare 7 av 10 som utnyttjar det så kallade rutavdraget, tjänar under 32.000kronor i månaden. - Det här visar ju att det är vanligt folk med vanliga inkomster som köper rut-tjänster, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf till SVT Nyheter. Enligt statistiken ökar användningen av rutavdrag i alla delar av landet även i traditionellt röda kommuner i Norrland, som till exempel Gällivare, Älvsbyn, Överkalix och Sorsele.
 • 11 augusti 2014

  Kerstin Lundgrens engagemang för kvinnors rättigheter uppmärksammas

  På Centerpartiets valkonvent i helgen fick riksdagsledamot Kerstin Lundgren (C), Södertälje ta emot Centerkvinnornas högsta utmärkelse av förbundsordförande Gunilla Hjelm och partiledare Annie Lööf för sitt outtröttliga engagemang för kvinnors rättigheter, både i Sverige och i världen. Centerkvinnornas högsta utmärkelse kan tilldelas medlem som har gjort betydande insatser för att uppnå ett mer jämställt samhälle, eller, har bidragit på ett extraordinärt sätt i organisationens arbete. Kerstin har varit riksdagsledamot (c) från Stockholms län sedan 2002 och förbundssekreterare för Centerkvinnorna 2000-2002.
 • 11 augusti 2014

  Jobben och jobbskaparna i fokus i valrörelsens första TV-debatt

  Valrörelsen är igång och igår kväll möttes representanter från de åtta riksdagspartierna i en direktsänd TV-debatt i SVT. Debatten handlade om jobben och från Centerpartiet deltog Martin Ådahl som är biträdande partisekreterare och chefsekonom. -Det var en bra debatt som tydligt visade att det är Centerpartiet och Alliansen som står för förslagen som stärker småföretagen och fortsätter att prioritera jobben. Vi visade tydligt att det är vi som står upp för de små företagen i hela landet. Det kommer vi fortsätta göra under hela valrörelsen, kommenterade Martin Ådahl debatten.
 • 20 juni 2014

  Trevlig sommar!

  Centerkvinnornas riksorganisation har sommarstängt från midsommar och under juli månad, då kommer inte hemsidan uppdateras. Vi är tillbaka i början av augusti med uppdateringar om jämställdhetspolitik och nyheter. Trevlig sommar!
 • 18 juni 2014

  Egen ekonomi ger frihet

  De flesta av oss känner oro när vi öppnar kuvertet som innehåller uppgifter om vår framtida pension, skriver Gunilla Hjelm, Solveig Zander och Christina Bröms i Dala Demokraten idag. Enligt Pensionsmyndigheten känner kvinnor dubbelt så stor oro för pensionen än vad män gör. Det är inget konstigt, med tanke på att genomsnittsmannen i Sverige får en pension som är hela 44 procent högre än genomsnittskvinnans. Centerkvinnorna presenterar nu 40 åtgärder för jämställda pensioner. Vi vill till exempel att det ska finnas möjlighet att överlåta individuella pensionsrätter även från inkomstpensionen till partner med gemensamma barn.