Tillbaka

Fokus på utseende när företagarkvinnor beskrivs i media

15 mars 2012
Kvinnor som driver företag beskrivs ofta med fokus på utseende istället för verksamhet. Samtidigt har antalet artiklar om företagarkvinnor ökat under de senaste tio åren. Det visar en ny studie från Tillväxtverket om hur företagarkvinnor gestaltas i media. Studien har gjorts av Åsa Kroon Lundell, professor vid Örebro universitet, skriver Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

Enligt studien beskriver de undersökta medierna företagarkvinnor främst på två sätt, rapporterar Tillväxtverket vidare. Den ena typen av företagare är superhjältinnan, som tar för sig på en global marknad. Den andra typen är lagomföretagaren, som med realistiska ambitioner driver det lilla eller medelstora företaget.

- Företagarkvinnor behöver ständigt diskutera sin könstillhörighet i relation till företagandet, vilket påminner om att de inte utgör den ”normala” företagaren trots att 266 000 kvinnor driver företag i Sverige. Men det är positivt att antalet artiklar om företagarkvinnor har ökat under de senaste tio åren – en signal om en förändring till det bättre, säger Gunilla Thorstensson, programansvarig för Tillväxtverkets satsning Främja kvinnors företagande.

Tidningar och tidskrifter som Åsa Kron Lundell har undersökt är Dagens Industri, Entreprenör, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Veckans affärer. Studien koncentreras kring hur medierna visuellt och textmässigt gestaltar kvinnor som driver företag utifrån ett antal sökord.

Läs mer på Tillväxtverkets hemsida  här. • 16 september 2014

  För en modern, jämställd och grön framtid med fler ledande kvinnor

  Okej vänner, nu släpper vi det här till dem som nu efter valet har ansvaret i den rödgröna gruppen, nu är det dags för oss Centerpartister att kavla upp ärmarna och förbereda 2018! Vi har massor att göra och hinna med innan dess. Vi ska ta vara på den positiva bild som finns hos många av vår närodlade politik och låta den växa och utvecklas, vi ska lyssna och diskutera med människor om det som är viktigt nära, nära dig och vi ska låta människor gro och blomstra, säger förbundsordförande Gunilla Hjelm i en kommentar efter Centerpartiets framgångsrika valspurt.
 • 1 september 2014

  Jackpot för C i Alliansens valmanifest

  I dag presenterades Alliansens valmanifest. Och det är jackpot för Centerpartiet. Vi har fått med alla våra skarpa vallöften i manifestet. - Jag är otroligt nöjd! Vi vill göra ett bra Sverige ännu bättre. Centerpartiets politik för ett Sverige som växer i takt, som styr mot mer förnybart och som underlättar för småföretagen att skapa jobb är viktiga vallöften till väljarna, säger partiledare Annie Lööf.
 • 1 september 2014

  Centerpartiet ökar!

  13 dagar kvar till valet, och nu börjar valrörelsen på riktigt! Ännu en mätning (Aftonbladet/United Minds) visar att vi i Centerpartiet ökar och att gapet mellan Alliansen och oppositionen är mindre än på mycket, mycket länge. Valet är långt ifrån avgjort än! Höstens val är på riktigt. Och det är oerhört mycket som står på spel. Mot Centerpartiets och Alliansens fokus på fler jobb i fler växande småföretag står Socialdemokraternas och hela oppositionens chockhöjda skatter på jobb, inte minst på våra unga.
 • 14 augusti 2014

  RUT ökar i hela landet

  Nu visar siffror från Skatteverket att rutavdraget ökat och används över hela landet. Statistiken visar att närmare 7 av 10 som utnyttjar det så kallade rutavdraget, tjänar under 32.000kronor i månaden. - Det här visar ju att det är vanligt folk med vanliga inkomster som köper rut-tjänster, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf till SVT Nyheter. Enligt statistiken ökar användningen av rutavdrag i alla delar av landet även i traditionellt röda kommuner i Norrland, som till exempel Gällivare, Älvsbyn, Överkalix och Sorsele.
 • 11 augusti 2014

  Kerstin Lundgrens engagemang för kvinnors rättigheter uppmärksammas

  På Centerpartiets valkonvent i helgen fick riksdagsledamot Kerstin Lundgren (C), Södertälje ta emot Centerkvinnornas högsta utmärkelse av förbundsordförande Gunilla Hjelm och partiledare Annie Lööf för sitt outtröttliga engagemang för kvinnors rättigheter, både i Sverige och i världen. Centerkvinnornas högsta utmärkelse kan tilldelas medlem som har gjort betydande insatser för att uppnå ett mer jämställt samhälle, eller, har bidragit på ett extraordinärt sätt i organisationens arbete. Kerstin har varit riksdagsledamot (c) från Stockholms län sedan 2002 och förbundssekreterare för Centerkvinnorna 2000-2002.