Tillbaka

Fokus på utseende när företagarkvinnor beskrivs i media

15 mars 2012
Kvinnor som driver företag beskrivs ofta med fokus på utseende istället för verksamhet. Samtidigt har antalet artiklar om företagarkvinnor ökat under de senaste tio åren. Det visar en ny studie från Tillväxtverket om hur företagarkvinnor gestaltas i media. Studien har gjorts av Åsa Kroon Lundell, professor vid Örebro universitet, skriver Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

Enligt studien beskriver de undersökta medierna företagarkvinnor främst på två sätt, rapporterar Tillväxtverket vidare. Den ena typen av företagare är superhjältinnan, som tar för sig på en global marknad. Den andra typen är lagomföretagaren, som med realistiska ambitioner driver det lilla eller medelstora företaget.

- Företagarkvinnor behöver ständigt diskutera sin könstillhörighet i relation till företagandet, vilket påminner om att de inte utgör den ”normala” företagaren trots att 266 000 kvinnor driver företag i Sverige. Men det är positivt att antalet artiklar om företagarkvinnor har ökat under de senaste tio åren – en signal om en förändring till det bättre, säger Gunilla Thorstensson, programansvarig för Tillväxtverkets satsning Främja kvinnors företagande.

Tidningar och tidskrifter som Åsa Kron Lundell har undersökt är Dagens Industri, Entreprenör, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Veckans affärer. Studien koncentreras kring hur medierna visuellt och textmässigt gestaltar kvinnor som driver företag utifrån ett antal sökord.

Läs mer på Tillväxtverkets hemsida  här. • 30 juli 2015

  Bli medlem i Centerkvinnorna vis sms

  Nu kan du bli medlem i Centerkvinnorna via sms. Skicka "CK personnummer epostadress" till 71501 så kommer du inom kort få ett välkomstpaket hemskickat till din folkbokföringsadress samt ett inbetalningskort på 150kr. Ditt medlemskap blir giltigt först när medlemsavgiften är betald. Välkommen till oss!
 • 7 april 2015

  Inte mycket till feminism hos S

  Stefan Löfvens feministiska regering är ett luftslott och ett retoriskt knep för att putsa den politiska fasaden. Sanningen är att kompetenta kvinnor inte får chansen, skriver Annika Qarlsson, jämställdhetspolitisk talesperson (C) och Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson (C) i Göteborgsposten.
 • 7 april 2015

  Jämställdhet spelar roll för klimatutvecklingen

  Även om miljöförstöring och negativ klimatutveckling påverkar alla - så påverkar den män och kvinnor olika. De allra fattigaste - ofta kvinnor och barn riskerar till exempel att bli den största gruppen klimatflyktingar. Bristen på samma lagliga rättigheter och tillgångar för kvinnor som för män påverkar också jordbruket och matproduktionen negativt. Samtidigt är det männen som drar det kortare strået när det gäller risken att bli steril av de läkemedel och preventivmedelsrester som finns kvar i våra vatten. Centerkvinnorna arbetar nu med att ta fram förslag av jämställdhetspolitiska åtgärder inom miljö- och klimatfrågorna, skriver vice förbundsordförande Helena Vilhelmsson, FS ledamot Kristina Yngwe och vice förbundsordförande Ulrika Axelsson i Ystad Allehanda.
 • 12 mars 2015

  Socialförsäkringsutredningen är bra för jämställdheten

  Jämställdheten stärks i den nyligen presenterade Parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Det är ytterligare en viktig pusselbit på vägen till ett jämställt samhälle. Centerpartiet har inte bara under de här fem åren haft jobb och en enklare vardag för de små företagen som fokus - utan även jämställdhet. Vi är glada att ha kunnat styra utredningen i den riktningen. Det är med glädje vi i Centerpartiet lyckats driva på för en markant minskad administrativ börda för företagen till exempel i och med förslaget gällande E-inkomst. Det blir enkelt, förutsägbart och rättssäkert för den enskilde och för företagen. E-inkomst förenklar och ger bättre skydd för kombinatörer och för dem med oregelbunden arbetstid. Kombinatörer är personer som både är anställda och företagare - de är oftast kvinnor. Kvinnor som pusslar för att få ihop vardagen. De som arbetar inom yrken med oregelbunden arbetstid är också övervägande kvinnor, skriver FS ledamot Solveig Zander i UNT.
 • 11 februari 2015

  Efter kl. 15.56 jobbar kvinnor gratis!

  Lönegapet mellan kvinnor och män är 13,4%. Baserat på en arbetsdag från kl. 8-17 innebär det att män får betalt hela dagen, medan kvinnor jobbar gratis efter kl. 15:56. Kom och bilda den nya siffran med oss på Sergels torg imorgon. För tre år sedan gick kvinnorörelsens organisationer, partipolitiska kvinnoförbund och fackliga organisationer samman och bildade 15:51-rörelsen för att sätta tryck i frågan om jämställda löner. Sedan dess har vi rört oss framåt med totalt fem minuter. Idag är löneskillnaden mellan könen 13,4 procent. Räknat på en arbetsdag mellan 08-17 betyder det att kvinnor jobbar gratis efter kl. 15:56.