Tillbaka

Fokus på utseende när företagarkvinnor beskrivs i media

15 mars 2012
Kvinnor som driver företag beskrivs ofta med fokus på utseende istället för verksamhet. Samtidigt har antalet artiklar om företagarkvinnor ökat under de senaste tio åren. Det visar en ny studie från Tillväxtverket om hur företagarkvinnor gestaltas i media. Studien har gjorts av Åsa Kroon Lundell, professor vid Örebro universitet, skriver Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

Enligt studien beskriver de undersökta medierna företagarkvinnor främst på två sätt, rapporterar Tillväxtverket vidare. Den ena typen av företagare är superhjältinnan, som tar för sig på en global marknad. Den andra typen är lagomföretagaren, som med realistiska ambitioner driver det lilla eller medelstora företaget.

- Företagarkvinnor behöver ständigt diskutera sin könstillhörighet i relation till företagandet, vilket påminner om att de inte utgör den ”normala” företagaren trots att 266 000 kvinnor driver företag i Sverige. Men det är positivt att antalet artiklar om företagarkvinnor har ökat under de senaste tio åren – en signal om en förändring till det bättre, säger Gunilla Thorstensson, programansvarig för Tillväxtverkets satsning Främja kvinnors företagande.

Tidningar och tidskrifter som Åsa Kron Lundell har undersökt är Dagens Industri, Entreprenör, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Veckans affärer. Studien koncentreras kring hur medierna visuellt och textmässigt gestaltar kvinnor som driver företag utifrån ett antal sökord.

Läs mer på Tillväxtverkets hemsida  här. • 19 januari 2016

  Migration och jämställdhet – Kvinnor på flykt!

  I krig och flykt blir det tydligare än någonsin att världen inte är en jämställd plats. De utsatta blir än mer utsatta, de fattiga blir fattigare och de oskyldiga drabbas alltid hårdast. Och de som lider mest och utsätts för de brutalaste övergreppen är kvinnor och barn. Välkommen på ett seminarium om hur vi gemensamt kan lyfta frågan om jämställdhet kopplat till migration? Vilka krav kan vi ställa? Seminariet arrangeras av: S-kvinnor, Centerkvinnorna, Miljöpartiets jämställdhetskommitté, Liberala kvinnor och Vänsterpartiets kvinnonätverk.
 • 18 januari 2016

  Centerkvinnorna söker förbundssekreterare

  Har du ett starkt intresse för jämställdhet och samhällsfrågor och vill vara med och jobba för mer närodlad politik i Sverige? Vill du vara med och utveckla Centerkvinnorna, en självständig organisation inom Centerrörelsen, tillika Sveriges största politiska kvinnoförbund? Då kanske det är just Du som blir Centerkvinnornas nya förbundssekreterare.
 • 30 november 2015

  Nominera till Centerkvinnornas förbundsstyrelse

  Nationella valberedning har börjat sitt arbete inför förbundsstämman 22-24 april 2016 i Umeå. Alla centerkvinnornas medlemmar har möjlighet att föreslå personer till den nya förbundsstyrelsen, som väljs under förbundsstämman. Skicka in namnförslag, kontaktuppgifter och en rad om varför du föreslår personen senast 1 februari 2016. Läs mer här:
 • 30 november 2015

  Förbundsordförande Gunilla Hjelm ställer inte upp för omval

  Förbundsordförande Gunilla Hjelm har idag meddelat valberedningen att hon inte står till förfogande för omval för nästa period. En ny förbundsordförande för, Sveriges största politiska kvinnoförbund, Centerkvinnorna kommer att väljas under förbundsstämman i Umeå 22-24 april. Här följer Gunilla Hjelms uttalande: Jag har varit Centerkvinnornas ordförande i fem år. Under dessa år har jag känt ett starkt stöd från Centerkvinnorna runt om i landet för mitt interna och externa arbete för organisationen och för mitt ledarskap som ordförande. Mitt mål har varit att stärka organisationen, flytta fram de politiska positionerna och opinionsbilda utifrån Centerkvinnornas politik.
 • 7 oktober 2015

  Myten om mödomshinnan

  TV4:s program Kalla fakta avslöjade igår att så kallade oskuldskontroller genomförs av läkare i Sverige. Oskuldsintyg är inte något som hälso- och sjukvården bör ägna sig åt överhuvudtaget. Det handlar om ett fullständigt ovetenskapligt ingrepp som innebär ett övergrepp på den flicka eller kvinna som utsätts för det. Offentliga resurser ska inte användas till att främja den förlegade kvinnosyn som ligger till grund för den här typen av kontroller, säger Centerkvinnornas förbundsordförande Gunilla Hjelm i en kommentar.