Tillbaka

Fokus på utseende när företagarkvinnor beskrivs i media

15 mars 2012
Kvinnor som driver företag beskrivs ofta med fokus på utseende istället för verksamhet. Samtidigt har antalet artiklar om företagarkvinnor ökat under de senaste tio åren. Det visar en ny studie från Tillväxtverket om hur företagarkvinnor gestaltas i media. Studien har gjorts av Åsa Kroon Lundell, professor vid Örebro universitet, skriver Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

Enligt studien beskriver de undersökta medierna företagarkvinnor främst på två sätt, rapporterar Tillväxtverket vidare. Den ena typen av företagare är superhjältinnan, som tar för sig på en global marknad. Den andra typen är lagomföretagaren, som med realistiska ambitioner driver det lilla eller medelstora företaget.

- Företagarkvinnor behöver ständigt diskutera sin könstillhörighet i relation till företagandet, vilket påminner om att de inte utgör den ”normala” företagaren trots att 266 000 kvinnor driver företag i Sverige. Men det är positivt att antalet artiklar om företagarkvinnor har ökat under de senaste tio åren – en signal om en förändring till det bättre, säger Gunilla Thorstensson, programansvarig för Tillväxtverkets satsning Främja kvinnors företagande.

Tidningar och tidskrifter som Åsa Kron Lundell har undersökt är Dagens Industri, Entreprenör, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Veckans affärer. Studien koncentreras kring hur medierna visuellt och textmässigt gestaltar kvinnor som driver företag utifrån ett antal sökord.

Läs mer på Tillväxtverkets hemsida  här. • 24 oktober 2014

  Vet du hur världen ser ut, egentligen?

  När man läser tidningen eller tittar på tv-nyheterna idag, FN dagen, är det lätt att bli pessimistisk inför framtiden. Världen kan verka full av mer lidande och elände än någonsin. Men vet du hur världen ser ut, egentligen? Vet du till exempel hur många barn som börjar skolan runt om i världen? Om du känner dig lite osäker så är du inte ensam. Faktum är att svenskar har dålig koll på läget i världen. Ofta känner man inte till alla framsteg som sker och många tror att utvecklingen går bakåt istället för framåt. För att ändra den bilden driver Svenska FN-förbundet projektet Världskoll och sajten www.världskoll.se.
 • 10 oktober 2014

  Grattis Malala!

  För två år sedan skottskadades den pakistanska flickan Malala Yousafzai på grund av hennes kamp för flickors rätt att gå i skolan. Idag tillkännagavs det att hon får ta emot Nobels fredspris. Att en kvinna som lyfter fram vikten av flickors rätt till utbildning får världens erkännande för sitt arbete för flickors rätt och kvinnors rättigheter är oerhört glädjande och kan göra skillnad på riktigt. Imorgon 11 oktober firar världen den tredje internationella flickadagen och nyheten om fredspriset är värd att fira! Malala delar fredspriset med den indiska barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi, en 60-årig veteran som länge kämpat mot barnarbete, en plåga i hela Sydasien.
 • 29 september 2014

  Kvinnors företagande viktig fråga för Centerkvinnorna

  Som förbundsordförande för Centerkvinnorna ligger kvinnors företagande mig extra varmt om hjärtat, säger Gunilla Hjelm. Och vilka fantastiska företagare jag har möjligheten att träffa. Kvinnor som ofta startar försiktigt men vars företag utvecklas och växer sig starka. Ofta är det innovativa tjänsteföretag och företagarna är duktiga på att sprida sin marknadsföring via kontakter och på sociala medier. Mycket samverkande i form av evenemang där andra småföretagare deltar med sina produkter är också vanligt. Det sjuder av liv och entreprenörsskap och det skapar jobb och en levande landsbygd! Det är dessa jobbskapare som nu är oroliga. Oroliga för vad som ska hända med sittmomsen, med RUT och med arbetsgivaravgifter. Centerkvinnorna och jag delar deras oro och vi lovar att göra vad vi kan för att på olika sätt lyfta fram deras viktiga arbete och kämpa för deras villkor som jobbskapare, avslutar Gunilla Hjelm.
 • 16 september 2014

  För en modern, jämställd och grön framtid med fler ledande kvinnor

  Okej vänner, nu släpper vi det här till dem som nu efter valet har ansvaret i den rödgröna gruppen, nu är det dags för oss Centerpartister att kavla upp ärmarna och förbereda 2018! Vi har massor att göra och hinna med innan dess. Vi ska ta vara på den positiva bild som finns hos många av vår närodlade politik och låta den växa och utvecklas, vi ska lyssna och diskutera med människor om det som är viktigt nära, nära dig och vi ska låta människor gro och blomstra, säger förbundsordförande Gunilla Hjelm i en kommentar efter Centerpartiets framgångsrika valspurt.
 • 1 september 2014

  Jackpot för C i Alliansens valmanifest

  I dag presenterades Alliansens valmanifest. Och det är jackpot för Centerpartiet. Vi har fått med alla våra skarpa vallöften i manifestet. - Jag är otroligt nöjd! Vi vill göra ett bra Sverige ännu bättre. Centerpartiets politik för ett Sverige som växer i takt, som styr mot mer förnybart och som underlättar för småföretagen att skapa jobb är viktiga vallöften till väljarna, säger partiledare Annie Lööf.