Tillbaka

Fokus på utseende när företagarkvinnor beskrivs i media

15 mars 2012
Kvinnor som driver företag beskrivs ofta med fokus på utseende istället för verksamhet. Samtidigt har antalet artiklar om företagarkvinnor ökat under de senaste tio åren. Det visar en ny studie från Tillväxtverket om hur företagarkvinnor gestaltas i media. Studien har gjorts av Åsa Kroon Lundell, professor vid Örebro universitet, skriver Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

Enligt studien beskriver de undersökta medierna företagarkvinnor främst på två sätt, rapporterar Tillväxtverket vidare. Den ena typen av företagare är superhjältinnan, som tar för sig på en global marknad. Den andra typen är lagomföretagaren, som med realistiska ambitioner driver det lilla eller medelstora företaget.

- Företagarkvinnor behöver ständigt diskutera sin könstillhörighet i relation till företagandet, vilket påminner om att de inte utgör den ”normala” företagaren trots att 266 000 kvinnor driver företag i Sverige. Men det är positivt att antalet artiklar om företagarkvinnor har ökat under de senaste tio åren – en signal om en förändring till det bättre, säger Gunilla Thorstensson, programansvarig för Tillväxtverkets satsning Främja kvinnors företagande.

Tidningar och tidskrifter som Åsa Kron Lundell har undersökt är Dagens Industri, Entreprenör, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Veckans affärer. Studien koncentreras kring hur medierna visuellt och textmässigt gestaltar kvinnor som driver företag utifrån ett antal sökord.

Läs mer på Tillväxtverkets hemsida  här. • 22 april 2016

  Följ Centerkvinnornas förbundsstämma live!

  Den 22-24 april håller Sveriges största politiska kvinnoförbund Centerkvinnorna förbundsstämma i Umeå. Stämman direktsänds via länk, en ny länk varje dag, se nedan.
 • 13 april 2016

  Ny förbundssekreterare/ kanslichef på Centerkvinnorna

  Sveriges största politiska kvinnoförbund, Centerkvinnorna, har rekryterat en ny chef som börjar den 9/5. Då tillträder Anna Kläppe från Värmdö på tjänsten. ”Anna har erfarenhet av att driva opinion både från civilsamhälle (Rädda Barnen) och politiskt arbete. Det är en tillgång för Centerkvinnorna som är en medlemsstyrd organisation med möjligheter att påverka rakt in i beslutande församlingar. Därtill ett brinnande intresse för att lyfta jämställdhetsfrågor på alla plan.” säger Helena Vilhelmsson, vice förbundsordförande i Centerkvinnorna. ”
 • 22 mars 2016

  Valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse

  22 mars klockan 13.00 släpper valberedningen sitt förslag på ny förbundsstyrelse 2016-2018.
 • 19 januari 2016

  Migration och jämställdhet – Kvinnor på flykt!

  I krig och flykt blir det tydligare än någonsin att världen inte är en jämställd plats. De utsatta blir än mer utsatta, de fattiga blir fattigare och de oskyldiga drabbas alltid hårdast. Och de som lider mest och utsätts för de brutalaste övergreppen är kvinnor och barn. Välkommen på ett seminarium om hur vi gemensamt kan lyfta frågan om jämställdhet kopplat till migration? Vilka krav kan vi ställa? Seminariet arrangeras av: S-kvinnor, Centerkvinnorna, Miljöpartiets jämställdhetskommitté, Liberala kvinnor och Vänsterpartiets kvinnonätverk.
 • 18 januari 2016

  Centerkvinnorna söker förbundssekreterare

  Har du ett starkt intresse för jämställdhet och samhällsfrågor och vill vara med och jobba för mer närodlad politik i Sverige? Vill du vara med och utveckla Centerkvinnorna, en självständig organisation inom Centerrörelsen, tillika Sveriges största politiska kvinnoförbund? Då kanske det är just Du som blir Centerkvinnornas nya förbundssekreterare.