Tillbaka

Ta bort abortrestriktioner i EU:s bistånd!

4 oktober 2012
Idag gästar EU-kommissionären Kristalina Georgieva, med ansvar för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering regeringen. I ett öppet brev inför mötet skriver Sveriges kvinnolobby m fl om den starka förhoppning som finns att Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson i samband med mötet adresserar hur EU kan verka för att den anti-abortpolicy som är styrande för amerikanska utvecklingsmedel inte tillåts inskränka EU:s möjlighet att verka för rätten till abort vid konfliktrelaterade våldtäkter.

EU:s internationella samarbete, humanitära bistånd och krishantering bör utformas och genomföras i enlighet med FN:s säkerhetsråd resolution 1325, skriver Sveriges kvinnolobby vidare i ett pressmeddelande. Resolutionen ålägger bland annat skyldigheter vad gäller arbetet för flickor och kvinnors skydd i konflikter. För att leva upp till denna skyldighet bör EU och dess medlemsstater säkerställa att största möjliga insatser görs för att flickor och kvinnor som utsatts för konfliktrelaterad våldtäkt ska kunna genomföra abort. Flickor och kvinnor som förnekas abort ställs inför valet att tvingas genomgå en osäker abort, med hög risk för dödligt utfall, eller att fullfölja den oönskade graviditeten, med hög risk för mödradödlighet.

Flickors och kvinnors möjlighet ett genomföra abort begränsas idag kraftigt av den anti-abortpolicy som USA gör gällande för allt amerikanskt utvecklingsstöd. Policyn stipulerar att amerikanska medel för utvecklingsarbete, inklusive humanitära insatser, inte får användas för att informera om, eller stödja möjligheten att genomföra, abort. Restriktionen gäller även för de utvecklingsfonder i vilka amerikanska medel går in.

Detta innebär att den amerikanska anti-abortpolicyn kan sätta restriktioner för hur EU:s utvecklingsmedel får användas. I detta fall utgör den amerikanska policyn ett stort hinder för att EU samt enskilda stater ska kunna implementera utvecklingspolitiska målsättningar som bygger på rätten till den egna kroppen och på stärkt säkerhet och skydd för flickor och kvinnor i konflikter.

Läs mera här. • 16 september 2014

  För en modern, jämställd och grön framtid med fler ledande kvinnor

  Okej vänner, nu släpper vi det här till dem som nu efter valet har ansvaret i den rödgröna gruppen, nu är det dags för oss Centerpartister att kavla upp ärmarna och förbereda 2018! Vi har massor att göra och hinna med innan dess. Vi ska ta vara på den positiva bild som finns hos många av vår närodlade politik och låta den växa och utvecklas, vi ska lyssna och diskutera med människor om det som är viktigt nära, nära dig och vi ska låta människor gro och blomstra, säger förbundsordförande Gunilla Hjelm i en kommentar efter Centerpartiets framgångsrika valspurt.
 • 1 september 2014

  Jackpot för C i Alliansens valmanifest

  I dag presenterades Alliansens valmanifest. Och det är jackpot för Centerpartiet. Vi har fått med alla våra skarpa vallöften i manifestet. - Jag är otroligt nöjd! Vi vill göra ett bra Sverige ännu bättre. Centerpartiets politik för ett Sverige som växer i takt, som styr mot mer förnybart och som underlättar för småföretagen att skapa jobb är viktiga vallöften till väljarna, säger partiledare Annie Lööf.
 • 1 september 2014

  Centerpartiet ökar!

  13 dagar kvar till valet, och nu börjar valrörelsen på riktigt! Ännu en mätning (Aftonbladet/United Minds) visar att vi i Centerpartiet ökar och att gapet mellan Alliansen och oppositionen är mindre än på mycket, mycket länge. Valet är långt ifrån avgjort än! Höstens val är på riktigt. Och det är oerhört mycket som står på spel. Mot Centerpartiets och Alliansens fokus på fler jobb i fler växande småföretag står Socialdemokraternas och hela oppositionens chockhöjda skatter på jobb, inte minst på våra unga.
 • 14 augusti 2014

  RUT ökar i hela landet

  Nu visar siffror från Skatteverket att rutavdraget ökat och används över hela landet. Statistiken visar att närmare 7 av 10 som utnyttjar det så kallade rutavdraget, tjänar under 32.000kronor i månaden. - Det här visar ju att det är vanligt folk med vanliga inkomster som köper rut-tjänster, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf till SVT Nyheter. Enligt statistiken ökar användningen av rutavdrag i alla delar av landet även i traditionellt röda kommuner i Norrland, som till exempel Gällivare, Älvsbyn, Överkalix och Sorsele.
 • 11 augusti 2014

  Kerstin Lundgrens engagemang för kvinnors rättigheter uppmärksammas

  På Centerpartiets valkonvent i helgen fick riksdagsledamot Kerstin Lundgren (C), Södertälje ta emot Centerkvinnornas högsta utmärkelse av förbundsordförande Gunilla Hjelm och partiledare Annie Lööf för sitt outtröttliga engagemang för kvinnors rättigheter, både i Sverige och i världen. Centerkvinnornas högsta utmärkelse kan tilldelas medlem som har gjort betydande insatser för att uppnå ett mer jämställt samhälle, eller, har bidragit på ett extraordinärt sätt i organisationens arbete. Kerstin har varit riksdagsledamot (c) från Stockholms län sedan 2002 och förbundssekreterare för Centerkvinnorna 2000-2002.