• / Nyheter
  • / Centerkvinnorna påverkar Europa

Centerkvinnorna påverkar Europa


I höstas skrev Centerkvinnorna en resolution till ALDE (Alliance of Liberals and Democrats of Europe) som är en samarbetsorganisation för liberala partier i Europa. Resolutionen berörde kvinnors rätt till självbestämmande över sin egen kropp och vikten av att stå upp för aborträtten i hela EU. Resolutionen gick igenom.

Som en fortsättning på Centerkvinnornas resolution skrev Centerpartiet en så kallad ”urgency resolution” till ALDE-kongressen nu i början juni. Denna resolution fokuserade på den amerikanska administrationens återinförande av ”Global Gag rule” och de konsekvenser som den nya policyn
riskerar att få för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa  globalt .

Kerstin Lundgren, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Centerpartiet, ledde delegationen på plats i Slovenien.

”Vi måste alltid stå upp för kvinnors rätt till sin egen kropp, oavsett om det är på hemmaplan eller globalt. Därför var det självklart för oss att lyfta den här frågan som vi och Centerkvinnorna kämpar för”, säger Kerstin Lundgren.

I texten uppmuntrades ALDE partierna att ta ett större ansvar för finansiering till SRHR i sina nationella biståndsbudgetar och poängterade att arbetet med SRHR är en central del för att nå de globala målen i Agenda 2030. Resolutionen uppmuntrade även partierna att stötta mellanstatliga initiativet She decides, ett initiativ som uppmanar till mobilisering kring SRHR frågor globalt. Resolutionen gick igenom utan att någon delegat röstade emot.

Sofia Jarl, förbundsordförande för Centerkvinnorna gläds åt framgången. ”Detta innebär att Centerkvinnorna återigen varit med och påverkat politiska beslut som fattas på internationell nivå. Det visar att engagemang och vilja gör skillnad”, säger Sofia Jarl.

Vidare har Centerkvinnorna skickat in en motion till Centerpartiets partistämma i höst där vi efterfrågar öronmärkta medel i biståndsbudgeten till just SRHR arbetet.

Här kan du läsa resolutionen:
https://www.aldeparty.eu/sites/alde/files/40-Resolutions/2017_responsibility_to_safeguard_universal_access_to_sexual_reproductive_health_and_rights_srhr.pdf