• / Nyheter
  • / CK vill att regeringen pressar myndigheter om sextrakasserier

CK vill att regeringen pressar myndigheter om sextrakasserier

Flera stora svenska myndigheter har få rapporterade fall av sexuella trakasserier på arbetsplatsen. De senaste tre åren har inte Skatteverket eller Trafikverket haft ett enda fall, kunde DN avslöja på tisdagen. Nu vill Centerkvinnorna att regeringen sätter press på myndigheterna om att förebygga sexuella trakasserier.

DN:s genomgång av tio av de största statliga myndigheterna visar att det rapporterats 81 fall av sexuella trakasserier de senaste tre åren. På myndigheterna finns 121.130 anställda och Skatteverket och Trafikverket hade inte inte ett enda fall rapporterat.

– Har man inga anmälningar och säger att man inte har några fall så har man förmodligen jobbat för lite med den här frågan, sade Anneli Häyrén, forskare vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet, till DN då.

Läs mer: Få anmäler sextrakasserier på myndigheter

Nu vill Centerkvinnorna att regeringen ser till att de statliga myndigheterna arbetar mer aktivt med frågan.

– Vi vill att regeringen uppdrar åt alla statliga myndigheter att dels inventera arbetsmiljön och stärka arbetet för att förebygga sexuella trakasserier. De sitter på verktygen redan i dag och det är regleringsbreven för nästa år. Regeringen skulle ännu tydligare kunna trycka där på att det är viktigt att jobba preventivt med de här frågorna, säger Anna Kläppe, generalsekreterare på Centerkvinnorna.

Hon menar att det låter konstigt att vissa arbetsplatser med flera tusen anställda skulle vara helt fredade från sexuella trakasserier.

– Det kanske inte är något att slå sig för bröstet för, det skulle också kunna vara en signal om att något är väldigt fel. Om man inte har anmälningar måste man fundera på varför det ser ut så. Finns det inga strukturer för att ta hand om anmälningarna? Kvinnor riskerar att inte söka sig till de arbetsplatserna eller så väljer de att söka sig bort från de arbetsplatserna, istället för att anmäla, säger Anna Kläppe.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) låter hälsa genom sin pressekreterare att hon tillsammans med jämställdhetsminister Åsa Regnér kommer att diskutera just de här frågorna vid ett möte i december med arbetsmarknadens parter. Bland annat flera fackförbund och Svenskt näringsliv kommer att delta i mötet tillsammans med Arbetsgivarverket, Arbetsmiljöverket och Diskrimineringsombudsmannen.

 

Läs artikeln i sin helhet på DN, här.