• / Nyheter
  • / Centerpartiet är största parti bland unga kvinnor

Centerpartiet är största parti bland unga kvinnor

tjejer

SvD/Sifo presenterade under onsdagen siffror som visar att Centerpartiet får högst stöd bland alla åtta riksdagspartier när unga kvinnor mellan 18–29 år väljer parti.

- Det är oerhört glädjande att det är så många som sympatiserar med den frihetliga feminismen. Det finns politiska krafter som på allvar hotar jämställdheten och de rättigheter som många kvinnor i Sverige kunnat ta för givet. Vi är tacksamma för att det är många kvinnor som har noterat allvaret i detta och både vill rösta och engagera sig för ett mer jämställt Sverige, säger Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna.

Efter förra höstens #metoo-våg förväntade sig många att jämställdhet skulle vara en prioriterad fråga i valet 2018. Trots detta är det en fråga som få andra partier valt att driva, något som SvD ser som en av förklaringarna till att stödet bland unga kvinnor är så stort för Centerpartiet. Annie Lööf har arbetat hårt för att hålla jämställdhetsfrågan vid liv under hela valrörelsen, och dessutom stått upp för liberala värderingar och kvinnors rättigheter när förslag om en inskränkning av aborträtten lagts fram. Även Annie Lööfs tydliga ställningstagande mot Sverigedemokraterna anses vara en förklaring till framgången bland kvinnor i åldrarna 18-29 år

- Liberal feminism handlar dessutom om att se behovet av kvinnor i styrelserum och näringsliv, i Centerpartiet vet vi att kvinnors företagande är en förutsättning för svensk tillväxt. Jag är övertygad om att många kvinnor identifierar sig med Centerpartiets politik för att vi inte ser kvinnor som offer, utan som likvärdiga individer, fortsätter Sofia Jarl.

Centerkvinnorna, som alltid arbetar för att jämställdhet ska vara högt på den politiska dagordningen, men inte minst i valtider, glädjs åt att Annie Lööf och Centerpartiet ses som goda föredömen i jämställdhetsdebatten.

- Vi är oerhört bekymrade över att SD lägger fram förslag efter förslag som vill vrida tillbaka klockan för kvinnors rättigheter. Förslag om att inskränka aborträtten, förslag om att införa riktade ekonomiska incitament för att vissa kvinnor ska föda fler barn och andra färre, förslag om att återinföra den förlegade sambeskattningen, säger Sofia Jarl

-Vi kommer göra vårt yttersta för att bekämpa de krafter som skuldbelägger kvinnor som blir misshandlade, som vill strypa stöd till organisationer som baseras på kön, och som förlöjligar genuspedagogiken i skolan, en pedagogik som möjliggör för barn att växa utan förlegade stereotyper Och vi kommer aldrig tillåta att landvinningar för jämställdheten sveps bort med de kalla vindar som nu blåser genom Sverige, avslutar Sofia Jarl.

Centerkvinnorna har sedan starten 1932 aktivt verkat för jämställdhet, i samhället och inom Centerpartiet och arbetat hårt för att fler kvinnor ska ta plats på högre positioner inom partiet.

Vill du läsa mer om undersökningen kan du göra det HÄR