Hög tid säkerställa en jämställd idrott!

Det har skrivits en hel del om män och kvinnors olika villkor inom både fotboll och ishockey senaste tiden. Unionen och Sicos rapport som precis släppts visar att endast sju procent av kvinnorna inom ishockeyn kan leva på sin inkomst, jämfört med herrarnas 99 procent. Det är nu ett nytt decennium och hög tid att idrottssverige tar ojämställdheten på allvar.
Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina liv. Det är målet för jämställdhetspolitiken. Inom idrotten är det lång väg kvar. Förra året skrevs det mycket om jämställdhet, eller snarare avsaknaden av jämställdhet, inom två av Sveriges största sporter: fotboll och ishockey. Damspelare vittnade om bristande respekt och omöjliga villkor för en elitkarriär. Svenska fotbollförbundet och senare även Svenska Ishockeyförbundet anmäldes dessutom till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Igår släpptes en rapport om löner och villkor inom svensk ishockey från fackförbundet Unionen och Sico, som visar att en manlig hockeyspelare tjänar mer än ett helt damlag. Endast sju procent av kvinnorna kan leva på sin inkomst inom ishockeyn, medan 99 procent av männen kan det.
Varför går det sakta för jämställdheten inom just fotboll och ishockey? Villkoren är mer jämställda inom till exempel simning. Det finns flera orsaker, men ett tydligt tecken på vilka som sätter normen inom fotbollen är ligornas namn - Allsvenskan för män och Damallsvenskan för kvinnor. Det finns en "riktig" allsvenska och så finns det en damallsvenska. I media får damallsvenskan betydligt mindre uppmärksamhet och trots att det ständigt sätts nya publikrekord är det ekonomiska gapet mellan herrfotboll och damfotboll löjeväckande stort. Även inom ishockey är könsnormen tydlig. Damerna spelar i Svenska Damhockeyligan, SDHL, medan herrarna spelar i Svenska Hockeyligan, SHL. I augusti gick Damkronorna ut i strejk och missade därför en turnering i Finland. Skälen som angavs var bristande respekt och dåliga ekonomiska förutsättningar.
- Det är orimligt att elitidrottares villkor bestäms utifrån kön när det gäller allt ifrån lön till träningstider. Män avlönas och kan försörja sig på sin sport, medan kvinnor måste ha ett arbete vid sidan av för att kunna utöva sin sport, säger Sofia Jarl, förbundsordförande för Centerkvinnorna.
Centerkvinnorna vill se en nationell jämförelse av hur mycket medel som kommunerna fördelar till barn- och ungdomsidrott. För att få till stånd en jämställd elitidrott vill vi att det tillsätts en utredning som ser över regelverket för avdragsrätt vid sponsring. De nuvarande reglerna försvårar möjligheten till jämställd sponsring.
- Det är en skam för Sverige att vi inte har kommit längre inom idrotten. Tack vare att förebilder som Nilla Fischer och Emma Eliasson har vågat säga ifrån börjar idrottssverige sakta med säkert vakna till liv. Men det räcker inte med flashiga reklamkampanjer för att skapa förändring. Att benämna det som herrallsvenskan och damallsvenskan respektive svenska herrhockeyligan och damhockeyligan vore kanske ett första steg?, säger Sofia Jarl.
Lär om Unionen och Sicos rapport HÄR.