• / Nyheter
  • / Dags att lyfta välfärdens hjältar

Dags att lyfta välfärdens hjältar

Bild

Det pågår en kapplöpning om vem som satsar mest på välfärden. Centerkvinnorna välkomnar det, men vi ställer oss frågan - vilka är det vi tävlar om? Det skriver Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna, i Enköpingsposten idag.

I samband med Centerpartiets kommundagar i Uppsala 30 januari till 1 februari har Centerkvinnorna varit på plats och drivit på för kvinnors ekonomiska makt och frihet. Centerpartiet är med och styr i över 200 kommuner och 19 av 21 regioner.

Det är dags att uppmärksamma välfärdens hjältar, de som bär upp den, till exempel undersköterskor och förskolepersonal. Den här gruppen utgörs till största delen av kvinnor med låg lön, tunga arbetsuppgifter och begränsade möjligheter till karriär och självbestämmande. Vi förväntar oss resultat och konkreta förslag under våren.

Vi går nu in i en avtalsrörelse och vill se ett gott utfall för dessa grupper. Dessutom hoppas vi att självklara saker ska bli verklighet såsom bättre inflytande över arbetstider, arbetskläder och lön för alla arbetade timmar där heltid är norm. Vi behöver också se över nya förslag till exempel slopad karensdag för förskolepersonal, eftersom de i högre utsträckning utsätts för till exempel förkylningar och influensor än andra yrkesgrupper.

Sofia Jarl
Förbundsordförande Centerkvinnorna

Ta del av insändaren HÄR.