• / Nyheter
  • / Visa civilkurage i sommar!

Visa civilkurage i sommar!

Bild

Sommaren har kommit och livet känns enklare för många. Måsten och vardagsstress läggs på hyllan. Men för en del innebär sommaren en tid med större risk att utsättas för våld. Det är därför extra viktigt att vi reagerar och vågar se våra medmänniskor, skriver Centerkvinnornas förbundsordförande Sofia Jarl.

Våren 2020 kommer många att minnas som den vår då Covid-19 satte vår vardag ur spel. Viruset har skördat liv och människor har förlorat sina jobb. Än är pandemin inte över. Nu kommer ändå sommaren som många har längtat efter, då solen skiner och hela Sverige står i härlig grönska. Skolan har sommarstängt och semesterlistorna skickas ut.

Men sommaren innebär även fara, speciellt för unga som riskerar att utsättas för våld. I takt med att temperaturen i landet ökar, ökar våldsbrott som misshandel, våld i nära relationer och våldtäkter. Det är kanske inte något som en vill tänka på så här i sommartider, men faktum kvarstår: Antalet anmälningar ökar med i snitt sex procent under månaderna juni, juli och augusti jämfört med övriga delar av året, enligt Brottsförebyggande rådet.

Vi får inte blunda för våldet, samtidigt som det inte får begränsa våra sommarupplevelser. Vi måste tillsammans uppmärksamma det och ta hand om varandra. Många unga tjejer far illa under sommaren. Under pandemin har det rapporterats om en kraftigt ökad risk för att barn och kvinnor ska utsättas för våld i hemmet. Sexualbrott på nätet har ökat, likaså har enligt polisen barnpornografibilder på nätet ökat. Detta gör sommaren än mer sårbar för de barn, unga och vuxna som riskerar att utsättas för våld av olika slag. Det gör det än mer viktigt att vi reagerar och visar civilkurage.

Som kvinnoförbund arbetar vi i Centerkvinnorna ständigt med frågan om mäns våld mot kvinnor. Vi driver bland annat att varje kommun ska ha en enhet med särskild kompetens om våld i nära relationer. Vi vill att kontrollerande beteende kriminaliseras och att anmälningsskyldigheten för orosanmälan även ska omfatta oro för kvinnor som far illa i en nära relation. Vi driver fortsatt på för att kvinno- och tjejjourer ska få en långsiktig finansiering. Vi vet att våld börjar i tidig ålder, vilket en rapport från ”Stiftelsen 1000 möjligheter” och ”Unga Relationer” bekräftar. Därför måste våldförebyggande arbete prioriteras högre. Centerkvinnorna ser det som självklart att sex- och relationskunskap blir ett enskilt och obligatoriskt ämne i skolan.

Det finns mycket mer som offentlig, privat och ideell sektor kan göra för att sätta stopp för mäns våld mot kvinnor. Men det finns också mycket som var och en av oss kan göra som medmänniskor. Centerkvinnorna stödjer initiativ som Huskurage, som uppmuntrar till civilkurage och förebygger det våld som sker i hemmet. Att reagera när något inte verkar stämma kan vara livsavgörande. Fråga hellre en gång för mycket, än en gång för lite. Låt detta bli en sommar då civilkurage och systerskap får växa.