• / Nyheter
  • / Vad är kvinnors liv värda?

Vad är kvinnors liv värda?

Under jullovet rapporterades 3 mord och 35 fall av misstänkta våldsbrott, där förövaren var en man och offret en kvinna som stod mannen nära. Det är uppenbart att våld i nära relation inte tar jullov.

I snitt mördas 15 kvinnor per år av en man som de hade, eller hade haft, en relation med. Men våldet är betydligt vanligare än så. I 80 procent av misshandelsbrotten mot kvinnor under 2022 – totalt omkring 23 000 fall – är gärningsmannen en man som kvinnan är bekant med, ofta en partner eller tidigare partner. Men långt ifrån alla brott anmäls. För många som befinner sig i våldsamma relationer är våldet en normal del av vardagen och att lämna en våldsam relation är bland det farligaste en kvinna kan göra.

Samhället står fortfarande svarslösa inför den pågående pandemin som skördar liv varje år. Mäns våld mot kvinnor är ett av våra allvarligaste samhällsproblem och i princip alla politiker verkar hålla med om det allvaret. Ändå lyser skarpare åtgärder med sin frånvaro. För oss i Centerkvinnorna är läget alarmerande.

I varje kommun ska det finnas tillgång till stöd och skyddade boenden, som kvinnojourer ofta erbjuder. Det behövs också ett nationellt lämna-program som säkrar att varje kvinna, oavsett var i landet hon bor, ska få mentalt och ekonomiskt stöd för att lämna en våldsam relation. Kvinnor som har kämpat sig fria från våldet och har barn med förövaren ska inte tvingas till kontakt och delad vardag med honom. Våldsamma föräldrar ska inte ha vårdnad och umgänge med sina barn. Dessa åtgärder behövs nu för att skydda kvinnor som hålls fast i våldsamma relationer. Därtill behövs det fortsatt förebyggande arbete, så att ingen kvinna någonsin ska behöva hamna där.

Om regeringen håller med om att läget är allvarligt behöver de agera nu, med åtgärder och finansiering. Det måste kvinnors liv vara värda.