• / Nyheter
  • / Vår demokrati förtjänar bättre

Vår demokrati förtjänar bättre

Kalla fakta har avslöjat hur Sverigedemokraterna arbetar för att sprida hat och desinformation på sociala medier. Vi är inte förvånade. Vi visste. Alla visste. Men alla har inte brytt sig.

Sverigedemokraterna skäms inte över det som kommit fram. De har gett en ursäkt till samarbetspartierna i Tidögänget för deras ”hårda ton” mot dem. Det går nämligen emot en respektklausul i Tidöavtalet.

Tidöavtalets respektklausul är det minsta problemet i den här sörjan. SD:s anonyma konton sprider främlingsfientliga klipp och massproducerar falsk och vilseledande information med syfte att splittra och söndra. Det är definitionen av desinformation, som är ett direkt hot mot vår demokrati. När SD besvarar kritiken med anfall mot medier, blottar de igen partiets dysfunktionella syn på demokratiska principer.

I ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge är det både oanständigt och oansvarigt att våra regeringspartier prioriterar sitt samarbetsavtal med SD över vår demokrati. Regeringspartierna kraschar i diket. Vad SD gjort och gör är större än Tidöavtalet. SD ägnar sig åt metoder som diktaturer använder för att underminera oppositionen och påverka val. Hot mot vår frihet och vår demokrati är allvarligare än dålig ton mellan Tidöpartierna.

Medan Moderaterna och Kristdemokraterna är tydliga med vad som är viktigast för dem – Tidösamarbetet – har Liberalerna gjort en annan analys. De ser att frågan är större än Tidöavtalet och vill göra SD:s metoder olagliga genom att förbjuda anonym kommunikation från politiska partier. De har också föreslagit att partierna bör upprätta och skriva under en uppförandekod gentemot varandra.

SD, däremot, har meddelat att de minsann inte tänker stänga några anonyma konton eller skriva under någon uppförandekod. De kommer inte att ändra sig. Ändå fortsätter Liberalerna att vara en kugge i en regering där Jimmie Åkesson bestämmer. De fortsätter ge makt och inflytande till SD, trots deras odemokratiska arbetssätt som Liberalerna själva vill förbjuda.

Liberalernas så kallade röda linjer blir minst sagt oklara när de å ena sidan vill värna demokratiska principer, men å andra sidan aktivt värnar ett samarbete med ett parti som gör det motsatta. Johan Pehrsons liberala kompass har gått sönder och hans röda linjer är uppenbarligen lika böjbara som Ulf Kristerssons ryggrad.

För Centerkvinnorna är det självklart att demokrati och frihet är viktigare än Tidögängets samarbete. Liberalerna är de enda i Tidögänget som i alla fall försöker förstå allvaret, men i slutändan väljer de också Tidöavtalet före vår demokrati.

Vår demokrati förtjänar bättre. Rösta för frihet och demokrati och på ett parti som aldrig kommer att kompromissa bort det för makten i EU-valet. Rösta på Centerpartiet.